Dag bridgers

Met Dirk en mij gaat alles nog goed. Wij zijn wel benieuwd hoe het met onze leden/vrienden gesteld is. Iedereen nog gezond ? Iemand hulp nodig ?

Laat zeker een berichtje achter, zo blijven we toch nog in contact.

Hopelijk tot snel

Dirk en Danny

33 Replies to “Dag bridgers”

 1. Tekst geschreven door Herman voor Neos

  Hoe beleven wij als ‘risico’groep deze Corona tijden?
  11 mei 2020
  Herman Maes, Kwakkelbosstraat 26 3360 Bierbeek

  Bijna 9 weken in corona-isolement. Het doet wat met een mens en met de samenleving. Dit is zo onwezenlijk, zo onvatbaar. Wie kon vermoeden dat wij, de meest geëvolueerde editie van levende en redelijke wezens, nu zo schijnbaar hulpeloos de wet van de sterkste zouden moeten ondergaan. Sterkste? Het gaat hierbij niet eens om een levend organisme maar om een RNA molecuultje, omringd door een eiwitmantel met buitenaan eiwitten waarvan sommigen naar buiten steken en die het nu vertrouwde beeld oproepen van zo’n zee-egel. Via die uitsteeksels dringt dit corona virus menselijke cellen binnen en dan start de miserie. We weten al veel over dergelijke families virussen, alleen zijn onze immense wetenschappelijke kennis, onze gesofisticeerde toestellen, multidisciplinaire technieken en modellen blijkbaar dus toch onvoldoende om dit virusje alvast op korte termijn de baas te kunnen. Ontzag voor de natuur en nederig besef van onze beperktheid zijn dus wel meer dan ooit aan de orde. Op een paar weken tijd zijn we met zijn allen totaal onverwacht beland in een andere wereld, met grote onzekerheid over de verdere evolutie en toekomst en met als strohalm en grote hoop, de ontwikkeling van het fameuze, broodnodige vaccin. Intussen hebben we ons heel gedisciplineerd geïsoleerd in onze eigen bubbel maar sinds kort en voor wie dat wenst, kan er vermengd worden met een andere bubbel. Besmetting moet ten allen prijze vermeden worden want de gevolgen kunnen, ook naargelang leeftijd en gezondheid van wie besmet wordt, erg verschillend zijn, met in het slechtste geval de dood tot gevolg. Argwaan om iedereen en nog wat is daardoor zowat het leitmotiv geworden.
  Hoe ervaart elk van ons, bv. binnen de 65+ leeftijdsgroep, deze vreemde situatie nu eigenlijk? Wij die als ouderen met pensioen, recent of reeds langer, dus deel uitmaken van de ‘risico-groep’, de meest kwetsbaren zeg maar. Er wordt van uitgegaan dat wij minder weerstand zouden hebben en dat hierdoor de mogelijke gevolgen voor ons het grootst zijn. Maakt dit ons dan meteen ook tot de meest beklagenswaardigen in de maatschappij? Ik wil hier graag een aantal persoonlijke reflecties over geven waarbij ik nu reeds wil stellen dat dit volgens mij zeker niet zo is en dat het merendeel van de babyboom-generatie (waar de meesten onder ons toe horen), in deze crisisperiode eens te meer aan de meer benijdbare kant staat. Het zijn veeleer de gezinnen met kinderen, de kinderen zelf, de adolescenten, de studenten die m.i. veel meer reden tot klagen hebben, ook al wordt aangenomen dat voor hen het fysisch risico heel wat kleiner zou zijn. Een aantal argumenten zullen zeker niet volledig voor iedereen opgaan. Wanneer de bestaansbubbel zich tot één persoon beperkt, kan vooral het verplicht isolement voor hen zwaar doorwegen en kan hun beleving dus sterk verschillen van deze van koppels. Het is dus niet per se eenzaamheid die in deze dagen beperkend hoeft te zijn maar wellicht eerder wat Joseph Roux (dichter, 1834-1905) stelde ‘Eenzaamheid wekt tot leven, isolement doodt’.
  Laat me even een aantal van de problemen die zich voor de gezinnen maar ook voor jonge(re) alleenstaanden in deze corona-crisis stellen oplijsten.
  – Wegvallen van de sociale contacten, isolement of eenzaamheid???
  – Samenwonen binnen de bubbel in een ongewone toestand vol drukte en vaak dan nog in een beperkte ruimte.
  – Zorgen rond inkomsten (en bij uitbreiding helaas ook stress rond jobzekerheid) : ofwel inkomstenverlies door tijdelijke of volledige werkloosheid of voor zelfstandigen zelfs door het wegvallen van de activiteiten en dus inkomsten.
  – Betalingen : afbetalen van leningen, betalen van de huur van het huis of het pand.
  – Zorgen om de kinderen : wegvallen van babysit bij ouders/grootouders, de sluiting van de crèches en van de scholen, de bijkomende taak en belasting rond opvolging van het afstandsonderwijs.
  – Vrees voor besmetting : des te meer nu steeds vaker leden de bubbel zullen verlaten om te gaan werken, naar school te gaan, te gaan winkelen.
  – Wegvallen van culturele activiteiten, samenkomsten, uitstappen, reizen, ..
  In hoeverre zijn wij hieraan onderhevig? Hoe treft dit ons, als leden van de ‘risico-groep’?
  – Uiteraard wegen ook bij ons het wegvallen van die sociale contacten zwaar door. Geen direct contact met kinderen, kleinkinderen, vrienden, andere familieleden. Maar geen contact? Nooit is er meer gebruik gemaakt dan vandaag van FaceTime, Skype, Whatsapp, Zoom, .. Ik kan zelfs uit onze ervaring stellen dat we nooit meer contact gehad hebben met onze kinderen en kleinkinderen dan vandaag. Uiteraard gaat niets boven het echte, fysische contact en het gezellig samenzijn bij lunch of BBQ, maar er valt wat ons betreft best mee te leven. En sinds kort zien kunnen we elkaar steeds meer zien, weliswaar op de vereiste veilige afstand, ook in levende lijve.
  – Samenwonen in een beperkte bubbel? Ongewone toestand? Drukte? Beperkte ruimte? Is niet van toepassing voor de meesten onder ons. Wij wonen samen op dezelfde aangename manier zoals we dat al de voorbije jaren doen. We hebben ruimte genoeg, een tuin die we veel onderhoud vereist maar zoveel teruggeeft, er is helemaal geen drukte, zelfs minder dan vroeger al is dat helaas ook het gevolg van het wegvallen van het bezoek of logeren van onze kinderen en kleinkinderen. Dagelijks kan ik vele kilometers gaan fietsen of gaan we samen met zijn tweetjes wandelen.
  – Zorgen om inkomsten? Wij zijn op pensioen en dit pensioen (uiteraard altijd te weinig) wordt onverminderd doorbetaald. Ook geen zorgen of stress whatsoever omwille van werkzekerheid.
  – Betalingen? De meesten onder ons hebben geen afbetalingen meer te doen, geen huur te betalen. De financiële zorgen zullen dus zeker niet toegenomen zijn omwille van deze crisis.
  – Zorgen om de kinderen? Uiteraard zijn we bevreesd dat onze kinderen of kleinkinderen besmet zouden geraken of zijn we erg bezorgd over de onzekere toestand rond het onderwijs van onze kleinkinderen, maar we hebben hier op dagdagelijkse basis geen extra belasting door.
  – Vrees voor besmetting? Uiteraard bestaat deze ook voor ons, des te meer omdat de mogelijke gevolgen voor ons heel wat groter (zouden) kunnen zijn. Anderzijds beperkt het verlaten van de bubbel zich voor ons veelal om te gaan winkelen en zijn we bij de keuze van moment en plaats hiervoor over het algemeen toch al wat voorzichtiger (ouder=wijzer=voorzichtiger???).
  – Wegvallen van de culturele en andere activiteiten? Dit is wel, ook voor ons moet ik toegeven, een moeilijker punt. Geen bridge-avonden meer voor mij, geen aquarelsessies voor Mieke, geen voordrachten, de theateravonden, opera’s en concerten die afgelast zijn, geen museumbezoeken, geen reizen (wij zouden nu voor 14 dagen op reis zijn met het Davidsfonds in Griekenland), geen diners in een lekker restaurant onder ons tweetjes of met vrienden, … Wacht even, is dat allemaal weggevallen? Wij hebben als fervente muziekliefhebbers en muziek’verbruikers’ nooit meer van muziek genoten als de voorbije 2 maanden via onze aangepaste installatie en het onvolprezen Spotify, bridgen kan ik onderhouden op de computer, Mieke aquarelt en tekent dat het een lieve lust is, we kunnen virtuele museumbezoeken brengen, we hebben een Netflix abonnement waarvan we echter, omwille van de drukke agenda, zelfs nog niet veel gebruik hebben gemaakt. We verslinden boeken, kranten, tijdschriften en de News Flashes op iPhone en iPad. En we kunnen samen lekker thuis genieten van een afhaalmenu in verschillende goede restaurants.
  Dus ja, het zijn heel moeilijke tijden, de onzekerheid kwelt, het isolement gooit al onze plannen overhoop, de vrees blijft bestaan dat we wellicht nog minstens een jaar in dit beperkte regime moeten ‘over’leven, maar, laat ons het ongemak voor onszelf dus toch relativeren en laat ons vooral meeleven met de jongere generaties die door deze crisis nog zwaarder getroffen worden. En, deze situatie plaatst ons misschien ook terug met beide voeten op de grond en moet ons nog meer doen beseffen hoe goed we het al die jaren hebben gehad en dus nog hebben!
  Veel sterkte en geduld voor iedereen, en, blijf vooral gezond! En ongetwijfeld, tot over kort…

  1. Wat een leuk artikel Herman. Goed geobserveerd en raak beschreven. Het verwoordt voor een groot stuk ook mijn bedenkingen rond deze coronacrisis. Ik mis wel de persoonlijke contacten, de knuffel van een goede vriendin, het onbekommerd kletsen en lachen in gezelschap, het ritsen van de kaarten en die deca met 2 melkjes.

  2. Proficiat Herman met je artikel over het beleven van Corona. Voor mijzelf is het ook een uitdaging. Maar persoonlijk vind ik dat bridge op computer zeker zijn charme heeft. Ik kan nu rustig spelen en ondertussen een ijsje eten. Geen lawaai van andere speeltafels. En als dummy zie ik nu ook de kaarten van mijn medespeler .

 2. Dag iedereen,
  Hoe is het nu met jullie? Allemaal nog gezond?
  Ik neem aan dat het begint te wegen om altijd thuis te zitten. Eric en ik kunnen gelukkig nog gaan werken en daar zijn we blij om ook al is het zwaar. Gasthuisberg is hallucinant. Vrijwel leeg, overal bewaking. Je moet je registreren om binnen te komen. Als we ‘s middag gaan eten is het cafetaria bijna leeg. Ze hebben veel stoelen weggenomen en we zitten ver van elkaar. We moeten nu constant de maskers dragen en dat is niet gemakkelijk. Ik bewonder de mensen in de Covid afdeling. Zij hebben 3 maskers boven elkaar aan en zijn dan nog eens helemaal ingepakt. Je zweet je kapot daarin. Ik heb schrik voor als de versoepeling er komt. De druk om alles weer op te starten is groot maar zolang we het corona beest niet kunnen aanpakken zoals het moet, vrees ik voor de gevolgen van een te vroege opstart.
  Weet er iemand of Gaston en zijn vrouw en Gerda en Arno nog in Zuid-Afrika zitten en/of ze gezond zijn.
  We, de mensen van Pieterman, bridgen elke dag op Bridge Base Online. Louis, wie anders, regelt alles. Er wordt in de namiddag en ‘s avonds gespeeld. Carré maar ook met een team van 4. Dat is wel leuk. Zo verleren we het niet. Als er mensen geïnteresseerd zijn om mee te doen, kan je altijd een mail sturen naar Louis. Hij regelt het dan wel. Zijn mailadres is doris.baudewijns@telenet.be. Hij vraagt bijv. nog 2 spelers voor vanavond om 19u en 2 spelers voor donderdagnamiddag om 14u of 15u. Het uur moet nog afgesproken worden.
  Hou je goed en veilig allemaal en hopelijk tot vlug in Bierbeek.

  1. hey allemaal.
   Bij ons is ook alles nog ok. Wij fietsen veel. Vorige week langs Gerda en Arno, en ze zagen er zeker goed uit .
   En Rene…., we zijn ook in Heverlee gaan fietsen, maar je was niet thuis en hebben ze dan maar zelf opgegeten.
   Dus als iemand er nog wilt wij komen eraan al fietsend.

 3. Beste bridgers,

  Ik verwijs naar mijn schrijven van 26 maart. Ik heb weinig respons gekregen en heb nu nog wel wat paaseitjes.
  Is iemand geinteresseerd ? Fondant met een beginnend laagje dons. Vandaag aan voordelige prijs. Volgende week gratis. Wel zelf af te halen.

 4. Dag iedereen. Blij dat jullie nog allemaal gezond zijn en ik hoop dat de Zuid-Afrikanen dat ook mogen blijven. Ze doen hier hun best om iedereen te repatriëren maar er zitten nog 20 000 Belgen vast in het buitenland en ze zetten nu vooral vliegtuigen in naar die landen waar er veel zitten zoals Peru en Spanje. Maar als je blijft aandringen halen ze jullie ook wel terug. Wij zitten hier ook in lockdown met iets lagere temperaturen dan daar bij jullie. Dus geniet er van.
  Vandaag gaan werken. Iedereen moet nu een mondmasker aandoen. Heel warm om daar heel de dag mee rond te lopen maar het is voor de veiligheid van de patiënten en het personeel. Heel raar ook. Het ziekenhuis en ook mijn dienst zijn vrij leeg. Er heerst een rare sfeer. Hoe is het bij jou Chris? Moet jij gaan werken of werk je van thuis uit?
  Het is een heel ingrijpend ding deze Corona. We zullen dit niet licht vergeten. We kunnen alleen maar hopen dat er de juiste lessen uit getrokken worden.
  Als ik niet moet werken bridgen we op BBO. Heel leuk maar ook stresserend vind ik. The real thing in Bierbeek is nog altijd duizend keer beter.
  Het gaat jullie goed allemaal en hopelijk tot vlug.

  1. Hey Danielle. Ben op pensioen ?, maar ben wel nog in contact met collega,s. Ook mondmaskers, maar bij ons is t erg in de Limburg .

  2. Dag Danielle,, veel respect (en dankbaarheid) voor jullie die vandaag buitenshuis aan de slag blijven, ik meen het! Wees erg voorzichtig, die mondmaskers zijn inderdaad geen pretje. Ik ben vorige week naar het H. Hart ziekenhuis gemoeten voor de 3-maandelijkse inspuitingen in mijn 2 ogen en ik was onder de indruk van de (terechte) voorzorgsmaatregelen. Ik droeg tijdens de behandeling voor alle veiligheid ook een mondmasker en dat is allesbehalve aangenaam, laat staan als je dat een hele dag moet dragen. Ik zag ook al foto’s van mensen die vlekken in het gelaat hadden, veroorzaakt door de constante druk van het masker.
   Ik hoop dat onze vrienden in Zuid-Afrika snel verlossend bericht krijgen over hun terugkeer naar hier. Goede moed! Ik wist niet dat men ook ginds al zulke strenge maatregelen had getroffen. Des te beter, maar ik denk dat jullie zich toch nog veiliger zullen voelen in België ondanks de zeer moeilijke situatie hier. Hou de moed erin! Herman Maes

 5. Bericht van Gaston

  Hallo Danny,
  Ik geraak niet op de BLOG .Zwakke WiFi weet je wel .
  We werden verrast door de lock down in Zuid Afrika en onze poging om de laatste vlucht op 26 Maart te boeken is mislukt . Ook Gerda en Arno behoren tot de gestrande landgenoten .
  Wij hebben het geluk dat wij bij familie in Pretoria te kunnen verblijven . Wij mogen de woning enkel verlaten om voedsel aan te schaffen . Buitenhuis wandelen is verbodenen politie en leger houden streng toezicht en aarzelen niet te arresteren .
  Over onze terugreis zijn we nog in het ongewisse . Wij hebben vernomen dat FOD BuiZa in de weer is om de gestrande Belgen te repatriëren . We hopen een dezer dagen hierover meer te vernemen . We hebben ons alvast laten registreren op travellersonline .
  Optimistische groeten,
  Gaston

 6. hallo lotgenoten,
  wij zitten blijkbaar in hetzelfde schuitje maar wel liefst allemaal gezond. Ik mis de bridge avond en hoop dat we ons allemaal gezond en wel terug mogen zien. Ik zit ook op Berry Westr maar ga ook mij inschrijven bij de BBO.
  Verder alles okay en ik wil de chocolade wel komen halen met de fiets als jullie hem klaarzetten buiten.
  Tot vlug
  Rudi

  1. Dag Rudy,
   Goed te horen dat iedereen tot nu toe wel en gezond is. Inschrijven op BBO moet je zeker doen. Ik moet van Chris ook elke
   dag wat spelen op BBO (… om te leren bridgen !)
   Wat de chocolade betreft : laat weten wanneer je passeert, het chocolade ei zal dan voor de deur staan.

   Willy

 7. Bij ons ook nog alles ok. Ik gebruik ook Funbridge om toch nog wat te kunnen bridgen. Zeker op ipad leuk, want dan zie je ook nog steeds de bieding en de laatste slag

 8. Bedankt voor de informatie van bridge op het internet.
  Ik speel met ‘Berry’s internet club ‘.

  Proefperiode :
  Iedereen krijgt eenmalig een gratis proefperiode om het kosteloos uit te proberen. Bij de Toekomstclub is dat 6 weken, bij de Recreatieclub en Wedstrijdclub is dat 2 weken. Om daarna nog te kunnen spelen moet je lid worden.

  Tot later .
  René

 9. Dag allemaal,

  Wij zitten gestrand in ons vakantiehuis bij Kruger. Gaston zit vast in Pretoria. Hij had beter hier gezeten en zijn echtgenote leren bridgen??.
  We zitten hier goed na stressvolle dagen in de luchthaven waar we uiteindelijk niet weg konden. Hopelijk moeten we hier niet naar de kliniek enwitten we geen maanden vast.
  Anders alles??
  Gerda en Arno

 10. Dag allemaal, Bij ons is alles ook OK. Ik gebruik Eindeloos Bridgen, beter dan niets… Veel (dagelijks) fietsen, alleen uiteraard en ongeveer binnen de 50km waar Decrem het over had. Van tegensprekende berichten en gebrekkige afspraken gesproken… Hou jullie goed en Willy, opgelet met al die chocolade. Maar die blijft zeker goed tot na Pasen, dus geen probleem. Herman

 11. Ziehier de link naar BBO vugraph shedule (schema van wedstrijden die live kunnen gevolgd worden). Bridge Base Online (BBO)

  http://www.bridgebase.com/vugraph/schedule.php

  Klik nu bovenaan op BBO
  Gratis lidmaatschap. Is nodig wanneer men live wedstrijden wil volgen. Indien men lid wil worden klik op play now (centraal) of login (links boven)

  Men kan hier ook zonder lid te zijn spelen en bieden indien men op één van de vier blokken klikt onderaan (just play, etc). Ook het systeem dat wordt gespeeld wordt uitgelegd indien men op 2over 1 klikt (standaard 5-kaart maar lees je best eens door).

 12. Met Jef en Lie alles goed. Wandelen met Loebas is plezant.
  Wij hopen dat met iedereen uit en in de club, gespaard blijft van deze beproeving.
  met lezn, TV kijken, slapen en, ja dat gaat niet meer, krijgen we de dag door.
  Wat uitleg over met computer met elkaar bridgen zou welkom zijn. Duidelijk uitleggen hé, We zijn niet van de jongste.
  Tot lezens,

  Jef en Lie

  1. opstarten: – bridge base online
   – site vertalen van engels naar nederlands
   – registreren : – gebruikersnaam bv. pipo
   – wachtwoord bv. clown1
   – log in
   -bridge spelen of kijken: -solitair
   -wedstrijd
   – BBO prime
   -ontspannen
   -oefening

  2. Zie ook : Hoe kan je zelf een tafel starten
   En via onderstaande link kan een instructie film downloaden.
   https://wetransfer.com/downloads/1030f89e96709ce26e2040f7611b6a7b20200328100650/6aeeece35d30f3318bd721fadf3a490f20200328100650/ba56d3

   ZELF EEN TAFEL STARTEN
   Op BBO kan je tegen de computer spelen. Dat kan door in het openingsscherm op ‘solitair’ te klikken, en vervolgens op ‘Just Play Bridge’.

   Interessanter is om een partijtje te spelen met je partner en twee anderen. Dat kan je door op de startpagina op ‘Ontspannen’ te klikken.

   Vervolgens kom je op dit scherm terecht.

   Hier moet je op ‘Start een tafel’ drukken.
   Natuurlijk kan je ook een van de andere functies kiezen, zoals ‘ik heb een partner, breng me naar een tafel’, dan laat de computer je automatisch tegen een ander paar spelen. Maar nu willen we zelf een tafel opstarten, dus ‘Start een tafel’.

   Hier kunnen we onze tafel maken. Je kan kiezen of je IMP’s of een andere puntentelling wil doen. Of je kijkers wil toelaten etc.
   Belangrijk is dat je ‘toestemming nodig om te spelen’ aanvinkt, zoals hierboven gedaan is. Als je dat niet doet, kunnen er willekeurige mensen aanzitten. Op deze manier maak je het enkel voor je vrienden toegankelijk.

   Als je een beetje naar beneden scrolt, zie je dit scherm.

   Hiermee kun je je vrienden een plaats toewijzen. Klik op de richting en vul de naam van je medespelers in. Als je alle vier de plaatsen hebt toegewezen druk je op ‘begin een tafel – ontspannen spelen’ en de partij begint. De partners zullen dan een uitnodiging krijgen die ze moeten accepteren.

 13. Wij wonen in Bertem, Willy, en zijn bereid ons mee op te offeren om de chocolade op te eten ??
  Hier alles prima. Eric gaat elke dag werken. Ik vanaf volgende week ook. Bij mij op het werk (Gasthuisberg) alterneren we week om week. Zo hebben we 2 groepen die niet met elkaar in aanraking komen en kunnen we ook genoeg afstand houden. Ik hoop dat iedereen nog gezond is.
  Gisterenavond hebben we met 8 mensen van onze competitie carré een matchke gespeeld op Bridge Base Online. Patrick Herroelen weet hoe je dat moet opzetten Danny. We spelen ook elke namiddag met 4 op BBO: Louis, Lena, Siska en ik. Is leuk.
  Verzorg jezelf goed allemaal.

 14. Hey iedereen,

  Voor Pasen had Chris voor de club chocolade gekocht. Nu zitten wij er mee. Ik moet die allemaal alleen op eten.
  Dank U BCBierbeek.

  1. Funbridge is inderdaad echt leuk. Eerste 100 spellekes zijn gratis, daarna 13 € per maand. Je kan bijvoorbeeld iemand “uitdagen” en dan spelen jullie exact dezelfde spellekes. Achteraf kan je, als je dat wil (we hebben nu toch tijd genoeg), zien hoe de andere geboden en gespeeld heeft. Het bridgesysteem is wel wat anders en eenvoudig maar zeer goed begeleid (overall op klikken en dan krijg je uitleg).
   Dus druk, druk, druk maar voor de rest is “alles” goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.